24
Mar

SCA bygger ut Bollsta SÃ¥gverk

SCA Timber har tagit ytterligare ett steg i den långsiktiga utvecklingen av verksamheten vid Bollsta Sågverk som redan idag är Sveriges största. En splitter ny impregnerings-anläggning står nu färdig att tas i drift på deras industriområde i Bollstabruk.

- Förra veckan körde vi provdrift och det gick jättebra, säger Katarina Levin, sågverkschef. Den här anläggningen är helt i linje med SCA Timbers strategi att utveckla verksamheten mer och mer mot vidareförädling. Av de ca 445 000 kubik-meter sågade trävaror vi producerar per år kommer ca 65 000 kubikmeter att impregneras. Investeringen i den här anläggningen landade på 24,4 miljoner kronor.

Tork- och impregneringsansvarige Niclas Larsson visar hjärtat i impregneringsanläggningen, den s.k. autoklaven.

Foto: Roger A. Akerblom

Niclas Larsson berättar att bygget gått väldigt snabbt trots den besvärliga vintern. Han påpekar stolt att det här är en av de mest tekniskt avancerade och samtidigt miljövänliga impregneringsanläggningar som finns på marknaden idag. Hela anläggningen är så gott som fullständigt automatiserad. Processen från det att virket kommer in i anläggningen tills det kommer ut färdigimpregnerat på andra sidan, tar ca 2 timmar. 

 

- Spill och dropp från det impregnerade virket fångas upp i stora kärl och återförs in i processen. Det är ett helt slutet system, säger Larsson. Denna impregneringsanläggning är helt miljövänlig och skiljer sig helt och hållet från gamla tiders impregneringsmetoder.