13
Jul

Bruksvandring i Bollstabruk med Svea och Jan.

    Jan och Svea Larsson leder bruksvandringarna i Bollstabruk som arrangeras av Bollsta Folkets Hus.

 

Den första av tre bruksvandringar genomfördes i dag i Bollstabruk. Det var tjugo personer som kom till Bollsta Folkets Hus där guiderna Svea och Jan Larsson hälsade välkommen. Under tiden serverades fika i restaurang Klasson. Vandringen startar vid Folkets Hus och fortsätter ner till Kejsarstan och runt området kring sågverket med masugnen och Udden som de stora historiska platserna.

Efter turen nere vid industrin var det dags för lunch på Folkets Hus och därefter visning av den rikliga konstsamlingen som finns i huset.

Från Folkets Hus gick vandringen vidare till Johannisberg, där en gång i tiden Johan Nyberg (1801-1875) bodde med sin fru. Många fina fester ska ha hållits i Johannisberg på den tiden.

Sista stoppet gjordes på f.d. Stenskolan som var rivningshotad men där ett antal Bollsta bor, däribland Jan Larsson, räddade skolan från att rivas. Man bildade en förening och köpte skolan av kommunen, därefter drog man igång en stor renovering både utvändigt och invändigt. Idag är skolan i fint skick och alla lokaler är uthyrda.

Efter dagens guidning och fina berättelser av Svea och Jan avslutades vandringen med en varm applåd till dessa två duktiga Bollsta bor.

De kommande vandringarna är den 19 juli och 3 augusti. Se mer info på www.bollstafolketshus.se under evenemang. Vi kan rekommendera turen för alla som är intresserad av att veta mera om Bollstabruks historia samt äta en god lunch i Bollsta Folkets Hus.

 

   Första stoppet vid Kejsarstan.

 

   Johannisberg besöks efter lunchen som serveras i Bollsta Folkets Hus. Johannisberg byggdes av Johan Nyberg i slutet av 1840 talet. Var kommunalkontor när Ytterlännäs var egen kommun.

 

   Arne Lundgren en av deltagarna som dessutom är ättling i fjärde generationen till Nils-Johan Nyberg, brorsson till Johan Nyberg, som övertog Johannisberg efter Johan Nybergs död. 

 

   Text och Foto: Lars Sjödin